luni, 29 septembrie 2014

Despre incadrarea unei intreprinderi in categoria IMM-urilor

Legea nr. 346/2004 reglementeaza o serie de masuri destinate crearii cadrului favorabil infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii. Prin intreprindere se intelege orice forma de organizare a unei activitati economice, autorizata potrivit legilor in vigoare sa faca activitati de productie, comert sau prestari de servicii, in scopul obtinerii de venituri
In cadrul art. 2 alin (2) se arata ca prevederile legii sus mentionate sunt aplicabile si asociatiilor si fundatiilor, cooperativelor agricole si societatilor agricole care desfasoara activitati economice.
IMM-urile sunt definite ca fiind acele intreprinderi care au un numar mediu anual de salariati mai mic de 250 si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro. Acestea se clasifica, in functie de numarul mediu anual de salariati si de cifra de afaceri anuala neta sau de activele totale pe care le detin, in urmatoarele categorii:
  • microintreprinderi - au pana la 9 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane euro, echivalent in lei;
  • intreprinderi mici - au intre 10 si 49 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 10 milioane euro, echivalent in lei;
  • intreprinderi mijlocii - au intre 50 si 249 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei, sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro.
In functie de relatia lor cu alte intreprinderi, raportata la capitalul sau la drepturile de vot detinute ori la dreptul de a exercita o influenta dominanta, pot exista 3 tipuri de intreprinderi:
  • intreprinderi autonome;
  •  intreprinderi partenere;
  • intreprinderi legate.
Aceasta clasificare a IMM-urilor vine in scopul cresterii eficientei programelor si a politicilor comunitare concepute pentru aceste categorii de intreprinderi, scopul fiind acela de a garanta ca intreprinderile a caror putere economica o depaseste pe cea a IMM-urilor nu beneficiaza de mecanismele de sprijin destinate in mod special IMM-urilor.
In ART.142alin (1) este definit ca o intreprindere autonoma este orice intreprindere care nu este clasificata ca intreprindere legata sau ca intreprindere partenera, in sensul legii.
a. O intreprindere este autonoma daca:
  • detine mai putin de 25 % din capitalul social al unei alte intreprinderi;
  • nu este detinuta in procent de 25 % sau mai mult de o intreprindere sau de un organism public sau de un parteneriat dintre mai mute intreprinderi legate sau organisme publice. Prin exceptie o intreprindere poate fi considerata in continuare autonoma, chiar daca plafonul de 25 % este atins sau depasit cu conditia ca acesti investitori sa nu fie legati individual sau in comun, de intreprinderea in cauza, daca exista anumite categorii de investitori care joaca un rol pozitiv in infiintarea sau in finantarea afacerii, cum sunt:
    • societati publice de investitii, societati de capital de risc, persoane fizice sau grupuri de persoane fizice care realizeaza, conform declaratiei anuale de venit, venituri majoritare din activitatea de investitii in capital de risc (business angels) si care investesc fonduri proprii in societati necotate la bursa, cu conditia ca investitia totala a acestor investitori in aceeasi intreprindere sa nu depaseasca echivalentul in lei a 1.250.000 euro;
    • universitati sau centre de cercetare fara scop lucrativ;
    • investitori institutionali, inclusiv fonduri de dezvoltare regionala;
    • autoritati ale administratiei publice locale, respectiv consilii locale ale unitatilor administrativ-teritoriale cu un buget anual mai mic de echivalentul in lei a 10 milioane euro si cu o populatie mai mica de 5.000 de locuitori.
  • nu intocmeste conturi consolidate si nu este inclusa in conturile unei intreprinderi care tine conturi consolidate, nefiind astfel o intreprindere legata.
     b. Intreprinderi partenere: Acest tip de relatie se refera la situatia in care se realizeaza parteneriate financiare majore cu alte intreprinderi, fara ca una dintre intreprinderi sa exercite un control efectiv direct sau indirect asupra celeilalte. O intreprindere este partenera a unei alte intreprinderi daca:
  • detine intre 25 % si - 50 % din capitalul social al celeilalte intreprinderi si vice-versa;
  • intreprinderea respectiva nu intocmeste conturi consolidate care sa includa cealalta intreprindere si nu este inclusa prin consolidare in conturile celeilalte intreprinderi sau ale unei intreprinderi legate cu aceasta.
     c.  Intreprinderile legate corespund situatiei economice a intreprinderilor care formeaza un grup prin controlul direct sau indirect al majoritatii capitalului social sau a drepturilor de vot, sau prin abilitatea de a exercita o influenta dominanta asupra unei intreprinderi. Prin urmare, in general, o intreprindere va sti imediat ca este legata, deoarece se impune deja in temeiul Directivei 83/349/CEE ca aceasta sa aiba conturi consolidate sau sa fie inclusa, prin consolidare, in conturile unei intreprinderi care este obligata sa intocmeasca astfel de conturi consolidate. Conform ART.44 (1) Intreprinderile legate sunt intreprinderile intre care exista oricare dintre urmatoarele raporturi:
  • intreprinderea detine majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau ale asociatilor celeilalte intreprinderi;
  • o intreprindere are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere a celeilalte intreprinderi;
  • o intreprindere are dreptul de a exercita o influenta dominanta asupra celeilalte intreprinderi, in temeiul unui contract incheiat cu aceasta intreprindere sau al unei clauze din statutul acesteia;
  • o intreprindere este actionara sau asociata a celeilalte intreprinderi si detine singura, in baza unui acord cu alti actionari ori asociati ai acelei intreprinderi, majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau asociatilor intreprinderii respective.
         Intreprinderile intre care exista oricare dintre raporturile descrise mai sus, prin intermediul unei persoane fizice sau al unui grup de persoane fizice care actioneaza de comun acord, sunt, de asemenea, considerate intreprinderi legate, daca isi desfasoara activitatea sau o parte din activitate pe aceeasi piata relevanta ori pe piete adiacente. O piata adiacenta este acea piata a unui produs sau a unui serviciu situata direct in amonte ori in aval pe piata in cauza.
Cu exceptia cazurilor prevazute mai sus la punctul a, o intreprindere nu poate fi considerata mica sau mijlocie daca cel putin 25% din capitalul social ori din drepturile de vot ale acesteia sunt controlate, direct sau indirect, in comun ori cu titlu individual, de catre una sau mai multe organisme ori colectivitati publice.
Cand facem calsificarea IMM-urilor in microintreprinderi, intreprinderi mici sau mijlocii, trebuie sa calculam numarul mediu de angajati in decursul uni an, cifra de afaceri sau valoarea activelor respectivelor intreprinderi. Datele utilizate pentru calculul numarului mediu anual de salariati, cifra de afaceri neta anuala si activele totale sunt cele raportate in situatiile financiare aferente exercitiului financiar precedent, aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor. Daca la data intocmirii situatiilor financiare anuale, intreprinderea nu se mai incadreaza in plafoanele stabilite mai sus, aceasta nu isi va pierde calitatea de intreprindere mica, mijlocie sau microintreprindere decat daca depasirea acestor plafoane se produce in doua exercitii financiare consecutive.
In cazul unei intreprinderi nou-infiintate, ale carei situatii financiare nu au fost aprobate, in conditiile legii, datele cu privire la numarul mediu anual de salariati, cifra de afaceri anuala neta si activele totale se determina in cursul exercitiului financiar si se declara pe propria raspundere de catre reprezentantul/reprezentantii intreprinderii in cauza.
Numarul mediu de salariati corespunde numarului mediu de persoane angajate in intreprindere in cursul anului, determinat pe baza lunara si reprezinta media aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva - inclusiv zilele de repaus saptamanal si sarbatorile legale, impartita la numarul total de zile calendaristice.
Incadrarea unei intreprinderi in una din cele trei categorii (microintreprinderi, intreprindere mica sau mijlociei) in situatia in care aceasta intreprindere este partenera sau legata cu una sau mai multe intreprinderi, se face pe baza situatiilor financiare anuale consolidate sau se vor cumula cu datele oricarei intreprinderi in cauza, situata imediat in amonte sau in aval de aceasta, proportional cu procentul de participare la capital ori cu procentul drepturilor de vot.
Datele prevazute mai sus se vor cumula in proportie de 100% cu datele oricarei intreprinderi care este legata direct sau indirect de intreprinderea in cauza, daca datele nu sunt deja incluse in situatiile financiare anuale consolidate.
Asociatul/actionarul persoana fizica este majoritar si daca detine mai putin de 50%+1 din partile unei intreprinderi, cu conditia ca el sa detina procentul cel mai mare din acea intreprindere.
Exemplu de calcul – Pentru a da o explicatie generica, consider ca societatile actioneaza pe aceeasi piata sau adiacenta in amonte sau in aval.

Exemplu 1:
Societatea A  = “Societatea X”: 30% parti + “Persoana Fizica 1” 55 % parti  + “Persoana Fizica 2”: 15 % parti.
Persoana Fizica 1 care detine 55% din actiuni/parti sociale este majoritara in cadrul “Societatii A”, iar in calculul unei alte societati la care mai este actionar/asociat “Persoana Fizica 1”, i se va adauga 100% din Societatea A intrucat cele doua sunt legate prin intermediul “Persoanei Fizice 1”.
“Societate  C” =Persoana Fizica 1”: 70 % parti  +  “Persoana Fizica 3”:  30% parti .
Calculul numarului de salariati si al cifrei de afaceri si active este urmatorul:
“Societatea C”= 100% “Societatea C” + 100% “Societatea A”
Sunt incluse propriile date contabile si se adauga 100% si datele contabile de la “Societatea A” intrucat  acestea sunt legate prin intermediul Persoanei Fizice 1”.

Exemplu 2:
Societatea B” =  “Persoana fizica 3”: 100% parti;
Calculul la “Societatea B” = 100% “Societatea B” + 30% “Societatea C”
Sunt incluse propriile date contabile la care i se adauga 30% din “Societatea C”, intrucat aceasta este partenera cu “Societatea C” prin intermediul Persoanei Fizice 3”, care detine 30% din “Societatea C”.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu